5 tips om hvordan å fotografere gjenstander

5 tips til deg som vil lære mer om gjenstandsfotografering

Uavhengig av hvilke visjoner du har som fotograf eller hvor mange piksler ditt kamera kan by på, det blir ikke bilder uten lys. Om du bruker lommelykt, stearinlys, vanlig lyspære eller et vindu med dagslys. Profesjonelle fotografer bruker hovedsakelig blitslamper som gir dagslys.

  1. De som foretrekker dagslys må være innstilt på at dagslys som eneste lyskilde ofte krever en lang lukketid. På grunn av bevegelse av kamera under fotografering blir bildene ofte uskarpe. En løsning på dette er å bruke stativ.

  2. Velg en bakgrunn som ikke trekker oppmerksomhet fra gjenstanden din. En hvit vegg eller papirrull fungerer bra. Fint om du har ekstra lys til bakgrunnen.

  3. Det er smart å ikke blande forskjellige lyskilder som har forskjellige fargetemperatur. (1500Kelvin – stearinlys;2600Kelvin – lyspære 40W;3000Kelvin – Halogenlys 12V;5500Kelvin – dagslys (sol, kl 12:00)) En blanding forårsaker ukorrekte farger i bildet. På kameraet kan man velge hvilken type lys (hvilken fargetemeratur) kameraet skal forholde seg til.

  4. Øv deg på å se skygger og refleksjoner. Omtrent samme lysstyrke fra begge sider fungerer bra for en nøyaktig fremvisning av gjenstanden. Hvis lyskilden din gir for harde skygger prøv å ikke belyse direkte men indirekte. Snu lyset mot et papirark som reflekterer lyset videre til gjenstanden. Skyggene blir mindre og mykere.

  5. Det finnes ikke noen standard oppskrift for å få til gode bilder av gjenstander fordi hver enkelt gjenstand reflekterer og absorberer lys i en forskjellig grad og styrke. Det finnes bare noen nyttige tips og mye øvelse.

Ta gjerne kontakt om du har spørsmål eller ønsker veiledning.